Feestelijke Chocoladetaart

Voor 16-20 personen
30 min bereidingstijd en ca 3 uur wachttijd

Voor de taartbodem:
300 g boter, in blokjes, plus extra voor de vorm
4 tl instantkoffie
400 g pure chocolade met 70% cacaobestanddelen, in stukjes
280 g biologische bakmeel, gezeefd
10 eieren, gesplitst
½ tl zout

Voor de ganache:
200 g pure chocolade met 70% cacaobestanddelen, in stukjes
100 ml slagroom
50 g boter
Extra: springvorm van 30 cm doorsnee

Verhit de heteluchtoven tot 160 graden. Vet de springvorm dun in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Zet een grote vuurvaste schaal op een pan met net niet kokend water en zorg ervoor dat het water de bodem van de schaal niet raakt. Los de instantkoffie op in 4 el heet water. Doe koffie, chocolade, suiker en boter in de schaal en laat alles smelten. Neem de schaal van de pan en roer alles door elkaar. Roer als het mengsel iets is afgekoeld het bakmeel erdoor. Voeg de eidooiers een voor een toe en klop tussendoor steeds tot ze zijn opgenomen.
Klop in een vetvrije schaal de eiwitten met het zout tot het in stijve pieken blijft staan. Schep een grote lepel eiwitschuim door de chocolademassa en spatel als alles goed is vermengd de rest van het eiwit erdoor. Stort het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant met een spatel glad en bak de taart 40-45 min of tot hij stevig aanvoelt als je erop drukt en een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt. De taart zal net van de rand gaan loskomen.
Neem de taart uit de oven, laat hem 5 min staan en stort hem dan op een taartrooster om hem helemaal koud te laten worden.
Smelt voor de ganache de chocolade met room en boter in een schaal die op een pan met net niet kokend water wordt gezet, let weer op dat de bodem het water niet raakt. Roer alles glad, laat de ganache iets afkoelen en indikken voor je hem over de taart giet. Laat hem minstens 2 uur opstijven.