Perentaart

Heerlijk. Ben gek op perentaart.

Voor 8 personen

Voor het zandtaartdeeg
200 g bloem
100 g boter, in grove blokjes
80 g poedersuiker
1 ei
1 msp zout

Voor de frangipanevulling
50 g suiker
40 g maizena
2 eierdooiers
¼ liter melk
¼ vanillestokje
Poedersuiker om te bestuiven
80 g boter
50 g marsepein
100 g ontvliesde, gemalen amandelen
125 g poedersuiker
2 eieren
2 cl ruim

4 middelgrote peren
½ liter water
Sap van 1 citroen
50 g verkruimelde makronen
4 el abrikozengelei
2 el vossenbessencompote

Extra: 2 quichevormen van ca 20 cm doorsnee, bakpapier, steunvulling

1. Bereid met de opgegeven ingredienten een zandtaartdeeg. Ga hierbij zo snel mogelijk te werk zodat het deeg niet te warm wordt. Wikkel het in folie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak dun uit. Bekleed er de vormen mee. Druk het deeg langs de randen aan en snijd overtollig deeg weg. Prik de bodems met een vork in, beleg ze met bakpapier en leg er de peulvruchten op. Laat ca 10 min in een op 180 graden voorverwarmde oven blind bakken, neem uit de oven en verwijder het papier en de peulvruchten.
3. Klop voor de frangipane de helft van de suiker met 20 g maizena, de eierdooiers en 5 cl melk krachtig met een garde en breng de rest van de melk met de rest van de suiker en het opengespleten vanillestokje aan de kook. Roer de aangemaakte maizena door en schenk hem dan al roerend in de kokende melk. Breng de crème al roerend met een garde aan de kook. Verwijder het vanillestokje, schenk de crème in een kom, zeef er de poedersuiker over en laat afkoelen. Roer de boter met de marsepein tot een crème, meng er de amandelen, de poedersuiker en eieren door en roer er de rest van de maizena en rum door. Schenk de afgekoelde crème door een zeef en meng al roerend door het marsepeinmengsel.
4. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Breng het water met het citroensap aan de kook, leg er de gehalveerde peren in en houd ze 4 min zachtjes aan de kook. Neem ze uit de pan en laat uitlekken. Ga verder zoals linksboven te zien is.
5. Strooi de makronen op de voorgebakken taartbodem. Schep er de frangipane over, leg er 4 gewaaierde peren op en bak ca 40 min in een op 180 graden voorverwarmde oven. Verhit de abrikozengelei en bestrijk er de nog warme taarten mee. Laat ze wat afkoelen en neem ze dan uit de vormen. Schep in het midden van iedere taart een eetlepel vossenbescompote, verdeel ze in 4 punten en dien op.