Kruidenboter

Basisrecept

Meng 2 el peterselie, 1 el bieslook, 2 geperste teentjes knoflook, 1 tl citroensap en wat peper en zout met 150 g zachte, ongezouten roomboter.

Schep de boter op een stuk aluminiumfolie en rol het strak op, zoals een snoepje. Leg het pakketje daarna een uur in de koelkast.
  1. Tomatenboter met oude kaas. Meng 150 g zachte roomboter met 8 fijngehakte gedroogde tomaatjes, 3 el geraspte oude kaas en wat zout en peper. Schep het mengsel in aluminiumfolie en leg de boter in de koelkast.
  2. Provencaalse kruidenboter. Gebruik het basisrecept, maar vervang de bieslook en peterselie door 1 tl tijm, 1 tl rozemarijn, 1 tl marjolein en halve tl lavendelbloemen. Hak de kruiden en bloemen goed fijn.
  3. Kruidenboter met rode peper. Verwijder de pitjes uit 1 rode peper, hak de peper fijn en meng in een schaaltje met 5 el wittewijnazijn. Laat het een paar minuten staan en giet de azijn af. Meng 150 zachte roomboter met de peper, 4 el fijngehakte bieslook en 2 geperste teentjes knoflook. Schep in een stuk aluminiumfolie en leg het pakketje in de koelkast.