Zuur vlees uit Limburg

4 personen

1 kg runderlappen
2 dl witte wijnazijn
1 1/2 tl zout
1/2 tl versgemalen peper
3 verse laurierblaadjes
4 jeneverbessen
3 el tijm, fijngesneden
4 uien in halve ringen gesneden
100 g boter
2 el olijfolie
1 el appelstroop
1el stroop
6 plakjes peperkoek, in blokjes
1 el zwartebessenjam


  1. wrijf het vlees goed in met peper en zout en snij het in stukjes.
  2. doe in een kom en voeg de azijn, laurierblaadjes, kruidnagel, jeneverbes en tijm toe. roer goed om.
  3. dek af en zet de kom minimaal 8 uur in de koelkast om te marineren. haal het vlees dan uit de marinade en dep het droog. bewaar de marinade in een aparte kom.
  4. bak het vlees in een grote pan met dikke bodem rondom bruin in 60 g boter en olijfolie.
  5. bak de uien glazig op laag vuur in 40 g boter en voeg ze bij het vlees.
  6. roer goed om en doe dan de appelstroop, stroop, peperkoek en marinade erbij.
  7. laat alles op laag vuur  minimaal 2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. 
  8. roer de bessenjam erdoorheen en serveer met gekookte aardappels en zuurkool.