Taartdeeg

220 g bloem
snufje zout
150 g boter, gekoeld en in blokjes gesneden
1 eierdooier

450 gram

Zeef de bloem en het zout in een grote kom., voeg de blokjes boter toe en wrijf ze tussen uw vingertoppen tot er kruimels ontstaan. Voeg de eierdooier en een beetje koud water (2-3 theelepels) toe en meng alles met behulp van een spatel tot het deeg begint te plakken. Kneed het deeg dan met uw handen en maak er een bal van. Pak die in plasticfolie en laat het tenminste dertig minuten in de koelkast rusten. U kunt het deeg ook in een keukenmachine maken, gebruik daarvoor de pulse-stand.

Rol het deeg op een met wat bloem bestoven werkblad uit in een cirkel en bekleed er een taartvorm mee, zoals aangegeven in het recept waarvoor het deeg gebruikt wordt. Snijd het teveel aan de randen weg en vouw de randen omhoog tot ze een beetje boven de rand van de vorm uitsteken. Leg de vorm op een bakplaat en laat tien minuten in de koelkast staan.

bron complete keuken frankrijk